بهمن ماه سال ۱۳۹۸ بود که کابوس همهگیری آغاز شد و این کابوس تا حال که سرو کله زیر سویه جدید کرونا پیدا شده، ادامه دارد. یک ویروس میکروسکوپی که اقتصاد، زندگی و حتی فرهنگ مردمان تمام دنیا را تحت تأثیر قرار داد و دگرگون کرد. به مرور با کم شدن همهگیری کووید ۱۹ آمار تلفات کاهش پیدا کرد و زندگی کم کم به حالت عادی خود بازگشت. اما زیرسویه های کرونا کماکان در بیشتر نقاط جهان و ایران جلوهگری میکنند.
به تازگی و از اوایل دی ۱۴۰۱ موج هشتم کووید در کشور آغاز و زیرسویه جدید کرونا در چند بیمار شناسایی شده است. در این نوشته از مجله گردشگری سفرساز قصد داریم شما را بیشتر با سویه های کرونا آشنا کنیم تا چنانچه قصد سفر به کیش دارید با اطلاعات کامل و در سلامت سفر کنید.
ویروس کرونا چیست؟
بگذارید پیش از هر چیز کمی دربارۀ سرچشمۀ این زیر سویه جدید کرونا اطلاعات کسب کنیم. کرونا نوعی ویروس است که قدمت نخستین اجداد شناختهشدهاش به حداقل ۸۰۰۰ هزارسال میرسد. این ویروس با عفونیکردن دستگاه تنفسی باعث ایجاد بیماری شبیه سرماخوردگی میشود. اولین ویروس کرونا در دهۀ ۱۹۲۰ در آمریکای شمالی و در بین مرغهای پرورشی کشف شد، اما قدمت برخی از انواع آن حتی به ۵۵ میلیون سال نیز میرسد.
کروناویروس ها از نظر مشخصات ژنتیکی و شدت به چهار خانواده یا واریانت آلفا، بتا، دلتا و گاما تقسیم میشدند تااینکه سال ۲۰۲۱ پنجمین واریانت آن به نام امیکرون یا اومیکرون نیز شناسایی شد. پیش از همه گیری جهانی کرونا، ۶ نوع اصلی از این ویروس شناسایی شده بود که عامل بیماری کووید-۱۹ (COVID-19) یعنی ویروس سارس یا کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ (SARS-CoV-2) ، هفتمین نوع آن و از خانوادۀ بتا کروناویروسها است.
بیماری کووید-19 معروف به کرونا
مقصر اصلی قرنطینۀ دو ساله، مرگ ۵میلیون و ۶۰۰هزارنفر در جهان و ۱۴۵هزار نفر در ایران و نابودی هزارها کسبوکار، تنها یک ویروس ۱۰۰ نانومتری به نام کرونا است، ویروسی هشتادهزار بار کوچکتر از یک سیب. بیماری کووید-۱۹ در اثر سویۀ جهشیافتۀ ویروس سارس که یکی از انواع ویروسهای کروناست، به وجود آمد. اولین بار در دی ۱۳۹۸ در ووهان چین دیده شد و تاکنون حدود ۲۷۶میلیون مورد ابتلا به آن در سراسر جهان تأیید شده است.
موج هشتم کرونا در ایران
در طول سه سال و یک ماه از همه گیری بیماری کووید-۱۹ چندین سویه و زیرسویه برای آن شناسایی شده که هرکدام عامل موج جدید کرونا در کشورهای مختلف شده است. در ایران تاکنون ۷ موج کرونا را شاهد بودهایم. سویه جدید کرونا و عامل موج هشتم کرونا در کشور درواقع از زیر سویه خانوادۀ امیکرون کروناویروس محسوب میشود که تا کنون سه نوع آن شناسایی شده است.
آیا زیر سویه جدید امیکرون کشنده است؟
تا روز ۱۳ دی ۱۴۰۱ چند نوع زیر سویه جدید کرونا به نامهای BQ1 و XBB وBA2 در کشور شناسایی شدهاند اما خوشبختانه تعداد مبتلایان به این سویه های جدید تاکنون حتی به ۱۰ نفر نیز نرسیده است. طبق گفتۀ مسئولان ستاد کرونا به نظر میرسد موج هشتم کرونا در ایران از بهمن ماه بهصورت همهگیر آغاز شود.
سویه های جدید کروناویروس مانند دیگر سویه های امیکرون سرعت ابتلای بالاتری دارند اما خوشبختانه شدت آنها کمتر از انواع دیگر امیکرون و کویید-۱۹ نوع دلتا بوده و به همین دلیل کشنده نیست. البته طبق روال کسانی که از بیماریهای زمینهای حاد تنفسی و قلبی رنج میبرند، باید بسیار مراقب باشند تا به این زیر سویه جدید کرونا مبتلا نشوند.
علائم زیر سویه جدید کرونا چیست؟
به طور کلی انواع مختلف ویروس کرونا علائمی شبیه سرماخوردگی و آنفولانزا در انسان و حیوان ایجاد میکنند. حال بسته به نوع کروناویروسی که فرد یا حیوان به آن مبتلا شده، شدت علائم کم و زیاد میشود. در زیر سویه جدید کرونا که متعلق به خانواده امیکرون است، علائم خفیف تا شدید سرماخوردگی به شکل معمول آن مانند تب کمتر دیده میشود و بیشتر به مشکلات گوارشی، خستگی و سردرد محدود میشود. با این حال اگر هرکدام از علائم زیر را در خود مشاهده کردید، سریعاً به پزشک مراجعه کرده و از تماس نزدیک با دیگران دوری کنید:
- سردرد شدید
- گلودرد
- آبریزش و گاهی عطسه (مانند حالت حساسیت)
- التهاب ریوی
- خستگی مداوم
- کوفتگی بدن و درد استخوانها
- مشکلات گوارشی مانند اسهال (برخی موارد حالت تهوع و استفراغ)
توصیه های بهداشتی برای موج هشتم کرونا
مانند دیگر سویه ها و موج های کرونا، اولین و مهمترین عامل جلوگیری از ابتلا به سویه جدید کرونا، رعایت بهداشت و شستوشوی دست، بینی و سینوسهاست. استفاده از ماسک در اماکن عمومی خصوصاً در این بازه که با آلودگی شدید هوا روبهرو هستیم و خطر وجود ویروس را در هوا بیشتر میکند، میتواند به مهار بیماری و اوج نگرفتن موج هشتم کرونا در ایران کمک شایانی کند.
تزریق واکسن برای مهار زیر سویه جدید کرونا
از آخرین دوز واکسن یعنی دوز چهارم واکسن کرونا ۶ ماه میگذرد و به توصیۀ پزشکان، تزریق دوز یادآور واکسن میتواند به ایمنشدن بدن و جامعه در مقابل زیر سویه جدید کرونا کمک کند. در حال حاضر بیشتر مراکز بهداشتی و درمانی در هر محله از شهر شما واکسن کرونا را ارائه میدهند. پس بهتر است چنانچه حداقل ۶ ماه از تزریق آخرین دوز واکسنتان گذشته، برای تزریق دوز یادآور اقدام کنید.
توصیه های غذایی برای کرونا
از قدیم گفتهاند که پیشبینی بهتر از درمان است. در ایام کرونا که خطر ابتلا به ویروس در هوا و تماس مستقیم با دیگران وجود دارد، بهترین کار این است که با تغذیۀ درست، سیستم ایمنی خود را قوی نگه دارید. بشقاب غذایی حاوی پروتئین، سبزیجات، حبوبات و میوۀ کافی بهتر از هر قرص و دارویی شما را ایمن میکند. با این حال حادثه خبر نمیکند و ممکن است به زیر سویه جدید کرونا مبتلا شوید.
در این صورت تغذیه نقش پررنگتری نسبت به قبل خواهد داشت. بیماری کووید-۱۹ و تمام سویه های آن پرهیز غذایی خاصی ندارد و تنها مانند سرماخوردگی میبایست از غذاهای سرخکردنی و فرآوریشده و فست فود خودداری کرد. اما برخی مواد غذایی میتوانند به تسریع روند بهبودی کمک کنند:
- گوشت سفید (بهتر از گوشت قرمز است)
- مغزها (حاوی اسید چرب مفید)
- آبمیوه طبیعی و آب فراوان (بسیار اهمیت دارد)
- عسل
- سوپ (حاوی مرغ و انواع حبوبات مانند عدس و لوبیا)
کرونا در کیش
جزیره کیش نیز مانند دیگر مناطق گردشگری ایران و جهان در ایام کرونا با محدودیتهای فراوانی مواجه شد و مسئولین در تمام شهرهای توریستپذیر از جمله کیش وضعیت قرمز اعلام کردند. برخی از کلوپ های تفریحات آبی کیش به دلیل کسادی بازار تعطیل شدند و مراکز تجاری و بازارگردی در کیش از رونق افتادند.
به دستور ستاد کرونا تمامی تفریحات کیش در چندین ماه از نوروز ۹۹ تا پایان ۱۴۰۰ تعطیل شدند تا از ازدحام جمعیت و انتقال بیشتر ویروس جلوگیری شود. از آغاز سال ۱۴۰۱ هنگام ظهور چند سویه جدید کرونا محدودیتهای مقطعی تنها در قالب حفظ پروتکلهای بهداشتی انجام شد و دیگر از تعطیلیها و قرنطینههای طولانی مدت خبری نیست.
سویه جدید کرونا در کیش
پاییز و زمستان بهترین فصل برای سفر به کیش است اما ممکن است زیر سویه جدید کرونا نگرانی گردشگران را افزایش داده باشد. از آنجا که ستاد کرونا بهمن ماه را برای احتمال آغاز پیک جدید اعلام کردهاست، مسئولین سازمان منطقه آزاد تمهیدات خود را درخصوص ایمنسازی علیه سویه جدید کرونا از همین الان آغاز کردهاند. با این حال تمام مدارس و ادارات کیش باز هستند و مراکز تفریحی و تجاری جزیره نیز به فعالیت خود ادامه میدهند.
پس اگر قصد سفر به کیش دارید تنها با رعایت نکات بهداشتی از جمله زدن ماسک، شستن دستها قبل از غذاخوردن و همراه داشتن همیشگی الکل ضدعفونی، میتوانید بدون نگرانی از یک سفر عالی به جزیره زیبای کیش لذت ببرید.
همکاران ما در آژانس گردشگری سفرساز آمادگی دارند تا شما را در خصوص نکات ایمنی استفاده از بهترین تفریحات کیش در ایام کرونا راهنمایی کنند. تنها کافی است با شمارههای درجشده در سایت تماس بگیرید. با سفرساز سفری خاطرهانگیز و ایمن بسازید!